vad är aromaterapi

Användningen av aromaterapi och hur det påverkar dina sinnen.

Sedan tidernas begynnelse har växter spelat en viktig roll i mänsklighetens fysiska, känslomässiga och andliga välbefinnande. Aromaterapi är metoden att använda eteriska oljor för att främja avslappning och inre och yttre välbefinnande.

Eteriska oljor är det koncentrerade extraktet av växter – växtens faktiska essens. De kan destilleras från många olika delar som blommor, bark, rötter, stjälk och löv. Eteriska oljor blandas vanligtvis med en basolja och appliceras på huden, eller så kan de andas in. Du kan också lägga dem i en diffusor som sprider oljorna i luften som aromatisk mist.

 

DOFTER OCH KÄNSLOR

Men hur påverkar eteriska oljor känslor?

Nerven i hjärnan som styr ditt luktsinne kallas luktnerven och inpunkten för denna nerv är i din näsa. Den del av din hjärna som ansluter till den är tinningloben som innehåller hippocampus och amygdala. Hippocampus spelar en roll i minnet av tidigare erfarenheter. Den kopplar ihop alla olika minnesdetaljer och vet var i hjärnan de är lagrade. Amygdala är centrum för känslor, känslomässigt beteende och motivation.

Eteriska oljor innehåller flyktiga organiska föreningar – flyktigt betyder att oljan kan avdunsta och bli en gas. En gas kan absorberas direkt av nerven och få ett direkt skott till hjärnan, förbi blodomloppet.

Så genom att andas in dessa molekyler skickar du dem direkt till den känslomässiga delen av din hjärna. Vissa eteriska oljor är kända för att vara mer energigivande och upplyftande och andra mer lugnande och avslappnande.

FÖR DEN MODERNA MÄNNISKAN

Hur kan du använda aromaterapi i ditt dagliga liv?

Förutom att använda en diffuser eller en oljebrännare kan du lägga några droppar under kudden om du försöker somna, några droppar i ditt badvatten, eller i din bastuvattenhink. Om du vill använda oljan för massage eller lägga den på huden bör du alltid späda oljorna med en basolja som jojoba-, mandelolja-, kokos- eller avokadoolja.

Lonndeus eteriska oljor är 100 % rena och naturliga, certifierade ekologiska, veganska och icke djurtestade. Alla våra oljor är batchtestade och analyserade för att säkerställa högsta kvalitet.